Soepen

pompoensoep

Ingrediënten:

 

- Stuk flespompoen in blokjes, schillen mag, hoeft niet

- 1 kilo Romatomaten in blokjes

- 2 puntpaprika’s in reepjes

- 1 ui gesnipperd

- 1 prei in halve ringen

- 1 winterwortel in blokjes

- 2 teentjes knoflook geperst

- 1 theelepel kerriepoeder, ik had masala

- 2 theelepels zoete paprikapoeder

- 1 flinke theelepel korianderpoeder

- 1 eetlepel gembersiroop

- Iets pittigs naar smaak, bijvoorbeeld sambal, sriracha, chilivlokken of pul biber

- 3 groentebouillonblokjes

- 1,5 liter water

- Wat olie

- Peterselie ter garnering

 

Hoe maak je het:

 

Allereerst fruit je de ui en knoflook even aan, zodra het begint te kleuren, doe je de droge kruiden erbij en bak je even mee. Nu mogen alle groenten erbij en schep je goed om. De bouillonblokjes verkruimel je erbij in de pan en het water, gembersiroop en de pittigheid mag erbij. Nu goed omroeren en aan de kook brengen. Zodra dit gebeurt, mag de deksel erop en laat je het op een lager vuur in een half uurtje gaar pruttelen. Even de staafmixer er doorheen om een mooie gladde soep te krijgen. Evt nog zout of peper naar smaak toevoegen. Nu is de soep klaar, je kunt er evt wat crème fraise of een blubje kookroom aan toevoegen in de kom en garneer het met wat peterselie

Eet smakelijk

                                                          Pompoen, tomaat, paprikasoep

 

 

Mijn oudste zoon Niels is 19 en is kok, hij leert nog door nu voor zelfstandig kok. Soms staan we samen in de keuken of loopt hij langs als ik bezig ben en zegt dan, dit kan ook anders hoor laatst was onze jongste jarig en we gingen soep maken. Niels ging pompoensoep maken, was heerlijk en ik courgettesoep. We hadden echter een grote pompoen, dus had nog een stuk over. Zonde om weg te gooien natuurlijk! Verder had ik nog meer groenten liggen, dus heb daar een lekkere soep mee gemaakt. Ik ben echt dol op soep en kan dit ook echt elke dag eten, doe ik ook bijna, vaak als lunch.

Klik hier voor het recept pompoen, paprika tomaat

                                                             Chinese tomatensoep

 

Mijn man vindt Chinese tomatensoep echt heel erg lekker, ik ook, maar zal het nooit bestellen eigenlijk ik had het al een paar keer gemaakt, maar dit recept is m echt en dus de moeite waard om hier te plaatsen! Het geheime ingrediënt is..... APPELMOES! Echt waar, het werkt! Het geeft echt die specifieke smaak, samen met de gember.

Probeer het eens, echt verrassend lekker

Klik hier voor heet recept chinese tomatensoep

 

                                                                       Snert/Erwtensoep 

 

 

Erwtensoep is echt iets wat je eet in deze tijd van het jaar. Een echte maaltijdsoep waar ik mee opgegroeid ben. Mijn moeder maakte het vaak, zo ook bruine bonensoep, wat ik misschien nóg lekkerder vind.  Ik had er al een paar dagen trek in en dus ook gewoon de ingrediënten in huis gehaald en donderdag was het zover. Ik maak het altijd een dag van tevoren, omdat het de dag erna veel lekkerder is!

Klik hier voor het recept Snert

                                                                     Tomatensoep

 

Het is geen geheim dat ik dol ben op soep, maar ben eigenlijk de enige in huis, de kids lusten het ook wel,  maar hebben hun voorkeur dat wel. De oudste is dol op  champignonsoep en de jongste op verse tomatensoep met een blubje room. Nu kreeg ik laatst het verzoek om de tomatensoep hier te plaatsen, nou dat doen we dan deze soep is eigenlijk alleen maar groente, dus erg gezond en echt heel erg lekker.

Klik hier voor het recept Tomatensoep

CHAMPIGNONSOEP

Soep is iets wat ik graag en regelmatig maak, vroeger vaak uit ‘een pakje’ is ook niets mis mee, maar zelf verse soep maken, zeker als je er tijd voor hebt, is echt heel erg lekker. Deze champignonsoep is echt een aanrader!  

Klik hier voor het recept Champignon Soep

SOTO AJAM

 

Op zaterdag is het vaak soepdag, maar bij ons ook vaak op een dag, dat de jongens moeten werken, lekker makkelijk, soep met een broodje. Om nu elke keer dezelfde soort te maken hoeft niet, er zijn zoveel lekkere soepen te maken, dat ik dat heel vaak varieer. Tomatensoep en champignonnensoep zijn hier wel favoriet, maar deze soto ajam vinden ze ook erg lekker je kunt nl zelf bepalen wat je erin doet en giet je bouillon daarop, simpel en heel erg lekker.
Ik zal hieronder mijn recept van de soto ajam zetten.
 
 
- Wat heb je nodig:
- 2 gesnipperde uien
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 1 theelepel Laos
- Halve theelepel koenjit
- Halve theelepel ketoembar
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 4 kippendijen
- 30 á 40 gram glasnoedels (volgens verpakking bereiden en uitgelekt)
- Hardgekookte eieren ( hangt van de hoeveelheid personen af)
- 100 gram spitskool fijngesneden
- 3 bosuitjes fijngesneden
- 100 gram taugé
- 3 Kipbouillonblokjes
- Sambal oelek
- Gebakken uitjes
 
Hoe maak je het:
De uien en knoflook aanbakken in wat olie. Hier de laos, koenjit, ketoembar en knoflookpoeder bij doen en even meebakken. Nu anderhalve liter koud water erop gieten met 3 bouillonblokjes en aan de kook brengen. Dan leg je de kip erin en laat je een half uurtje pruttelen. Ondertussen kun je de glasnoedels volgens de verpakking bereiden en laat je goed uitlekken en als je wilt snijdt je het wat kleiner.
Ondertussen kook je ook de eieren alvast. Als de kip gaar is, schep je die uit de bouillon en laat je een beetje afkoelen en snijdt je dan in stukjes. Dan doe je de spitskool en de bosuitjes in de bouillon en laat je 3 minuutjes meekoken, evt ook nog sambal naar smaak erbij doen. Dan zet je het gas uit. In een soepkom doe je wat noedels en je legt er wat kip bij en schenkt hier de hete bouillon op. Dan wat taugé erop leggen, zo ook een partje ei en evt nog wat gebakken uitjes.
 
Eet smakelijk!



UIENSOEP

Gisteren uiensoep gegeten bij vrienden, zo lekker! Ik ben echt een soep-mens. Het liefst eet ik het elke dag en vaak als ik ga lunchen, bestel ik ook graag soep. Ik maak ook elke week wel een pan soep, maar uiensoep niet zo vaak. Daar moet je echt trek in hebben en met dit weer is het natuurlijk wel erg lekker. Het verwarmt je goed in ieder geval dit is mijn versie van uiensoep, al dan niet met vlees.

 

Wat heb je nodig:

- 1 kilo gemixte uien (rode/witte/gele en sjalotjes) in halve ringen

- 2 teentjes knoflook fijngesneden

- 2 takjes tijm gerist of wat gedroogd (niet teveel, dan overheerst het)

- Wat gedroogde rozemarijn

- 1 blaadje laurier

- Anderhalve liter runderbouillon van bouillonblokjes

- 250 ml droge witte wijn

- Peper

- Evt zout

- Soeppan

 

voor de kaascrouton heb je nodig:

- Plakjes stokbrood

- Geraspte kaas

- Oven op 200 graden voorverwarmd

 

 

Hoe maak je het:

 

(Je kunt ook uiteraard verse runderbouillon maken met runderpoulet. Dan doe je 250 gram poulet opzetten in anderhalve liter water en 2 a 3 runderbouillonblokjes en een kruidenbuiltje voor rundvlees. Dit breng je aan de kook en schuim je af. Nu laat je het op zacht vuur zeker 4 uurtjes zachtjes koken.)

 

De uien zet je aan in olijfolie met de knoflook, tijm en de rozemarijn en de laurier. Even hoog aanbakken en dan het vuur lager zetten en de uien ongeveer 25 minuten zachtjes bakken. Dit moet je regelmatig omscheppen om aanbakken te voorkomen. Ze gaan hierdoor karameliseren en krijgen erg veel smaak en een mooi kleurtje. Nu kun je de bouillon toevoegen en de witte wijn. Dit breng je aan de kook en laat je ongeveer 20 minuutjes pruttelen. En klaar is je heerlijke soep voordat je de soep serveert check je eerst of hij goed op smaak is, anders nog peper en zout toevoegen. Wat er natuurlijk in hoort is een kaascrouton. Dit maak je door een stukje stokbrood met geraspte kaas te bestrooien en dit in de oven op 200 graden bakken tot de kaas gesmolten is, ongeveer 5 minuutjes. Je schept de soep in een kom en legt de kaascrouton erin.

Eet smakelijk

TOM KHA KAI SOEP

Tom kha kai soep is een Thaise kippensoep. Wij, mijn man en ik vinden dat erg lekker, kids wist ik niet zeker of ze het lekker zouden vinden, maar ze wilden het wel proberen.  Inspiratie gezocht op internet en kwam een recept van Julius Jaspers tegen. Alle ingrediënten in huis gehaald en snijden maar, want echt, dat is het meeste werk hier aan. Ik heb helaas vergeten om een foto van mijn kom te maken, de volgende keer vergeet ik dat niet en zal ik m erbij plaatsen Ik vroeg aan de jongens: En? Lekker? De oudste knikte alleen maar en de jongste zei: Mam jouw tomatensoep blijft nummer 1, maar deze... die komt écht op nummer 2 mooi compliment toch?

 

Wat heb je hiervoor nodig:

 

- 400 gram kippendijen in reepjes gesneden

- 1 rode peper fijngesneden

- 1 el zonnebloemolie

- 1 tl sesamolie

- 2 bosuitjes gesneden

- 1 rode paprika in lange reepjes

- 6 champignons in 4-en gesneden

- 1,5 liter kippenbouillon van bouillonblokjes

- 300 ml kokosmelk

- 1 stengel citroengras geplet (echt doen, dan komt het aroma goed vrij)

- 1 limoen geperst

- 2 tl vissaus en meer om het evt op smaak te brengen

- 2 handjes taugé

- wat takjes koriander alleen de blaadjes, gehakt

- zout en peper

- Soeppan

 

Hoe maak je het:

De kippendijen en de rode peper bak je in de zonnebloemolie en de sesamolie. Bakken tot de kip lekker bruin wordt. Nu mogen bosuitjes, paprika en de champignons erbij. Schep dit even om en laat even meebakken. Nu voeg je de bouillon en de kokosmelk, limoensap en de vissaus toe. Roer dit even om. Leg dan ook de citroengras erin en breng dit aan de kook. Laat dit nu ongeveer 20 minuten pruttelen. Nu haal je de citroengras eruit en is de soep klaar. Proef of het op smaak is, anders nog wat vissaus of zout en peper erbij doen. Schenk dit in een kom en leg er wat taugé en koriander op.

Eet smakelijk!