Spinazieschotel uit de oven



Vandaag deze weer eens gemaakt, regende bijna de hele dag, waardoor je echt de herfst voelt aankomen. Het leuke om hierbij te vertellen is, is dat wij dit gerecht al 25 jaar eten! Ooit eens ergens gelezen en ondertussen natuurlijk aangepast aan onze eigen smaak. Wanneer het volgens mijn gezin te lang geleden is, dat we dit gegeten hebben, krijg ik dit ook te horen. Dus het is echt een familiegerecht geworden. Het is gewoon een heerlijke ovenschotel, die jullie écht eens moeten proberen!
Klik hier voor het recept Spinazie ovenschotel
KIPKERRIE MET RIJST



Van jongs af aan, toen wij thuis wel eens Chinees bestelden, vind ik kip kerrie al heel erg lekker. Mijn moeder maakte het ook wel op haar manier, dat was ook zo erg lekker. Wel op een hele andere manier dan deze hieronder.
Kip kerrie met rijst was het dus vandaag, gewoon omdat ik er zin in had, behoorlijk pittig maar wel heel lekker en het pitje hoeft natuurlijk niet hè, dat laat je er dan gewoon uit.
* 4 personen
* 30 to 45 minuten
Wat heb je nodig:
- 1 of 2 rode pepers fijngesneden
- 4 teentjes knoflook geraspt
- 1 grote rode ui gesnipperd
- 1,5 eetlepel kerriepoeder
- 1 eetlepel garam masala ( die van jonnie boer is al best spicy, dus dan misschien 1 pepertje)
- 2 theelepels kurkuma (geeft een nog mooier kleurtje)
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel kardemonpoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- 2 theelepels basterdsuiker
- Peper en zout
- 1 bekertje (250ml) slagroom of kookroom (mag ook light zijn)
- 500 gram kip(pendij)filet in kleine blokjes gesneden
- 1 rode of oranje, die vind ik lekkerder dan de groene maar mag natuurlijk ook , paprika in dunne reepjes gesneden
- 150 gram diepvries doperwten
- 250 gram kastanje champignons in plakjes
- 2 bosuitjes gesneden (leuk voor het kleurtje, het oog wil ook wat )
- 300 gram basmati rijst
- Olijfolie
- Maggiblokje (optioneel)
- steelpan
- hapjespan
- kookpan
Hoe maak je het:
De saus maak ik in een apart pannetje. Verhit de olijfolie en fruit op middelhoog vuur de uien met de rode peper en 2 teentjes knoflook aan. Zodra de uien beginnen te bruinen, duurt een paar minuutjes, voeg je alle droge kruiden toe en bak je dit 1 minuut mee, dit doe je om ervoor te zorgen dat je kruiden niet bitter gaan smaken. Voeg dan de slagroom of kookroom toe en breng het zachtjes aan de kook en laat 3 minuten zachtjes, net aan koken.Wanneer je saus nog op het vuur staat, kun je aan de kip beginnen.
De kip kruiden met wat zout, hoeft niet te zuinig maar ook niet teveel natuurlijk! Je gebruikt verder nl geen zout in dit gerecht. ( evt kun je een maggiblokje toevoegen) Nu doe je wat olijfolie in een pan en bak je de kip bruin op hoog vuur. Dan mogen de groenten erbij en de knoflook, dit even goed meebakken tot het gaar is, ongeveer een minuut of 2/3. Nu mag de saus erbij en doe je de erwtjes erbij, nog even 2 minuten goed doorwarmen en dan is het klaar. Ondertussen, ja je hebt het druk kook je ook de rijst en is alles tegelijk klaar en kun je aan tafel.
Ik serveer er vaak ananas naast, omdat ze dat bij mij erg lekker vinden en naast dat pittige is dat echt wel lekker.
Eet smakelijk
OOSTERSE SPINAZIESTAMPPOT

Iedereen om ons heen weet inmiddels wel, dat we graag koken. Kan uitgebreid zijn, vaak geen Hollandse pot al vinden we dat zeker ook lekker, maar variëren graag en experimenteren ook Als er dan familie of vrienden op visite komen, wil je toch eigenlijk altijd iets ‘nieuws’ op tafel zetten. Het leuke is, dat wanneer wij op visite gaan, er ook voor ons gekookt wordt en dan ook vaak heerlijk! Recepten uitwisselen doen wij ook. Nu is er corona en kunnen we natuurlijk niet op visite gaan of komt er hier ook geen visite, dan is het toch leuk dat een vriendinnetje aan je denkt en dan een heerlijk recept doorstuurt, dat heb ik gisteren uitgeprobeerd en ja het is een blijvertje. Spinaziestamppot iets aangepast dan het origineel, op oosterse wijze, zo noem ik het maar dus...
Wat heb je nodig:
- 750 gram aardappelen geschild en gekookt
- 400 gram gewassen spinazie en gescheurd of grof gesneden ( ik had ongewassen, ik bleef spoelen)
- 1 grote ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook geperst
- 2 theelepels kerrie masala
- 2 maggi blokjes verkruimeld
- Gemalen peper
- Wat melk of slagroom
- Seroendeng
- Gekookte eieren optioneel, maar hoort er wel echt bij vind ik
- Olijfolie
Hoe maak je het:
Je maakt puree van de aardappelen met de melk of slagroom, niet teveel gebruiken, want er komt wat vocht nog bij van de spinazie. Nu ga je met de groente beginnen. In de olie wok je de ui met de knoflook, zodra dit begint te kleuren, doe je de kerriepoeder erbij. Dit bak je een minuut mee. Heel belangrijk, anders kan de smaak wat bitter worden en dat is niet zo lekker. Nu doe je in delen de spinazie erbij, zodra het wat slinkt, voeg je wat meer toe, totdat je alles gewokt hebt. Het vuur zet je uit en de maggi blokjes mogen er nu bij. Deze kruimelen heel makkelijk, dus wordt snel opgenomen. Dit even goed omscheppen en klaar is je groente. Proef even of je het op smaak vindt, doe er anders nog wat peper bij. Zout was nu niet nodig. Nu mag je de groente bij de aardappelen doen, ik heb het vocht erbij gedaan, want daar zit veel smaak in. Goed omscheppen en klaar is je stamppot. Ik had er een kipfiletje bij, pittig gekruid en van dat baksel wat jus gemaakt, voor de liefhebber, want de stamppot is eigenlijk smeuïg genoeg. Nu schep je de stamppot op je bord en dan wat seroendeng eroverheen strooien, ik had een potje van Conimex, het eitje halveren en erop leggen en aan tafel.
Eet smakelijk
Met dank aan mijn vriendin Claudia
COQ AU VIN



COQ AU VIN
Soms zijn de vers pakketten van de appie echt een uitkomst, ook zeker om een keer iets nieuws te maken. Coq au vin stond al een tijdje op mijn lijstje en nu zag ik het vers pakket liggen en dus meegenomen. Deze was echt al heel lekker, maar wilde dit ook eens helemaal zelf maken, dus inspiratie gezocht op internet en zo dus aan de slag gegaan. En eerlijk, dit is echt zalig uitgepakt ik zou zeggen, snel uitproberen, want in deze tijd van het jaar, hoort dit stoofpotje écht thuis
Wat heb je nodig voor 4-6 personen:
- 1 kg kipdijfilets
- 200gr gerookte spekblokjes
- 2 uien in halve ringen
- 4 tenen knoflook geperst
- 250gr kastanjechampignons in 2-en indien ze groot zijn in 4-en
- 1 grote winterpeen grof gesneden
- 3 stengels bleekselderij grof gesneden
- Paar bosuitjes gesneden of een kleine prei in ringen
- 1 klein blikje tomatenpuree of 2 eetlepels uit een tube (mutti is mijn favoriete merk)
- 3 el bloem
- 60 ml cognac
- 500 ml rode wijn
- 400 ml kippenbouillon
- 2 blaadjes laurier
- 6 takjes tijm
- 2 takjes rozemarijn
- 2 takjes peterselie
- Zout en peper
- Klontje roomboter Olijfolie
- 3 eetlepels roomboter
- 3 eetlepels bloem
- Een braadpan
Hoe maak je het:
Verhit wat olie of boter in een pan en bak hierin de spekblokjes uit. Zodra ze redelijk uitgebakken zijn, schep je ze uit de pan.Bestrooi de hele kipdijfilets met peper en zout en bak ze bruin in het spekvet. Haal ze uit de pan, wanneer ze een lekker kleurtje hebben, moet waarschijnlijk in porties gebeuren, maar neem hier echt de tijd voor, komt je gerecht echt ten goede.Doe weer een klontje roomboter en scheutje olie in de pan en voeg de ui en de knoflook toe en bak het op middelhoog vuur aan.Voeg de cognac toe, roer goed door en bak totdat het grotendeels verdampt is.Nu mogen de de champignons, winterpeen, bleekselderij en de bosui erbij en bak een paar minuten mee.Voeg nu de tomatenpuree toe en bak dit op middelhoog vuur een minuut mee, dit doe je om de tomatenpuree te ontzuren. Voeg nu de wijn, bouillon, de laurier, tijm, rozemarijn en de peterselie toe en roer door. Houdt de takjes heel, zodat je ze er later uit kunt vissen. Breng het geheel aan de kook en voeg nu de spekjes en de kip weer toe en laat de kip 45 minuten met de deksel op de pan op laag vuur onder af en toe roeren lekker gaar worden. Vis nu de laurier, takjes tijm, rozemarijn en peterselie uit de pan. Maak ondertussen van de eetlepels roomboter en bloem een ‘deegje’ gewoon goed mengen met elkaar. Zodra de kip klaar is, ga je hier de saus mee binden. Dit doe je gewoon door steeds een eetlepel van het deegje door je saus te roeren. Doe dit totdat de saus de gewenste dikte heeft.. laat het nu nog even 5 minuten nagaren en je coq au vin is klaar. Maak verder nog op smaak, indien nodig met peper en zout.
Wij aten dit met aardappelpuree, maar rijst, brood, gebakken aardappeltjes, maar ook patat zou heel goed kunnen !
Eet smakelijk
JAMBALAYA

NASI (VAN LUCAS)



Lucas, onze jongste van 13, zit op de culinaire vakschool in Amsterdam, het Hubertus. Daar leert hij oa bakken en koken. Nu is dat hem natuurlijk met de paplepel ingegoten, maar dan is het toch erg leuk, wanneer je beide jongens ook echt die kant op gaan. Op donderdag heeft hij kookles, afgelopen donderdag ging hij nasi maken. Nu ‘lust’ hij dat niet, hij is op zich een hele makkelijke eter, maar rijst maak je hem echt niet blij mee. Ik vroeg hem toch het recept mee te nemen, zodat hij thuis aan de slag kon. Recept had hij niet, wel heeft hij een foto gemaakt van de ingrediënten. ‘S avonds heeft hij dus gekookt voor ons en dat was echt heel erg lekker. Ook heb ik hem heel blij gemaakt ik heb hem zijn eerste eigen koksmes gegeven. Zijn oudere broer van 18 doet de koksopleiding en heeft zijn eigen messenset, dat wil Lucas natuurlijk ook Ik heb meegekeken met Luc in de keuken en heb het recept uitgeschreven en natuurlijk plaats ik het hieronder. Wat leuk is om nog even te vermelden Lucas heeft gewoon meegegeten en hij vond het heerlijk, bord was leeg en tja mam zó lust ik het wel!
Makkelijk
Recept voor 5 a 6 personen
45 minuten
Wat heb je nodig:
- 3 kippendijen in kleine blokjes
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 2 sjalotjes of 1 ui gesnipperd
- 1 wortel julienne gesneden
- Stukje puntpaprika julienne gesneden
- Stukje prei julienne gesneden
- Stukje verse gember geraspt
- 4 eetlepels ketjap manis
- 3 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel Worcestershire’s saus
- 1 eetlepel rijstazijn
- 1 koffielepel sambal manis ( is niet zo pittig)
- Snuf 5 spice, optioneel, je moet echt van de smaak houden
- 1,5 koffielepel kerrie madras (speciaal gekocht, heb allerlei soorten kerrie, maar deze niet )
- 400 gram basmati rijst gekookt en afgekoeld
- Maggiblokjes of bouillonpoeder
- Olie of wokolie
- evt een rode peper fijngesneden, mocht je wat meer pit erin willen
- Wok
Hoe maak je het:
Je maakt een marinade van de soja, ketjap, Worcestershire’s saus, rijstazijn, sambal, gember, kerriepoeder. Hier marineer je de kip minimaal een uurtje in. Dan fruit je eerst de ui (evt met het rode pepertje), licht glazig bakken, dan de knoflook en de groenten, even lekker aanbakken. Zodra dit wat gaat slinken doe je de kip én de marinade erbij, goed hoog vuur en blijven omscheppen. Dit doe je tot de kip gaar is. Ik heb dit echt even gecheckt, omdat je dit niet ziet vd buitenkant. Zodra alles gaar is, mag de rijst erbij en bak dit nog even lekker mee. Bakt het niet goed of genoeg, laat een klein scheutje water langs de rand van de pan gaan en schep goed om (tip van mij ) verkruimel een maggiblokje of wat bouillonpoeder eroverheen schep nog even door en klaar is de nasi! Heerlijk met saté en kroepoek.
Eet smakelijk