KIPRAGOUT

Een toprecept uit mijn familie van moederskant is toch wel die van kipragout... met verjaardagen of feestdagen maakt mijn moeder zeer regelmatig ragout, echt zo ontzettend lekker! En als je het ooit zo hebt gegeten, echt die blikjes wil je niet meer foelie, gemalen of een stukje, mag echt niet ontbreken bij het trekken van de bouillon, dat geeft echt een heerlijke smaak eraan. Vaak krijg ik de vraag, maar hoe maak je dat dan? Bij deze hier het recept
KIPRAGOUT
Ik trek bouillon van kippenbouten met foelie, laurier, peterselie, bieslook en bouillonblokjes kip. Wel een pittige bouillon maken. Dit doe je een dag van tevoren. Kip plukken in kleine stukjes en bewaren.
Dan een roux maken van 50 gram roomboter , dit laten smelten, dan bloem toevoegen, ook ongeveer 50 gram, per eetlepel, goed roeren, anders krijg je klontjes, ik doe dit met een houten lepel, heb ik van mijn oma en moeder. Bloem toevoegen totdat er een soort bal ontstaat. Dan de bouillon soeplepel voor soeplepel toevoegen. Wederom heel goed roeren! Bouillon toevoegen tot de dikte die jij wilt. Krijg je klontjes ff de staafmixer gebruiken je ragout moet je nu zeker 10 minuten laten garen, niet hard koken, maar zachtjes laten bluppen , af en toe goed doorroeren. Dan voeg ik een eetlepel worcestershire sauce toe en citroensap. Weer goed doorroeren en even proeven. Dan peper en zout evt nog erbij naar smaak. Dan peterselie, de geplukte kip en evt fijngesneden bosui en/of gebakken champignons erbij, heb ik nu niet gedaan. Op het laatst nog een scheutje koffiemelk erdoor en goed door roeren. Serveren met nog een schijfje citroen en klaar! Je kunt nog een scheutje room erbij doen eet smakelijk