Knoflookbrood



HET LEKKERSTE KNOFLOOKBROOD EVER
Al een paar jaar bak ik dit brood en heb er steeds succes mee. Ooit kwam ik het tegen op YouTube en het is echt 1 van de lekkerste borrelbroden en eigenlijk helemaal niet moeilijk om te maken. Nu heb ik een nieuwe keukenrobot, een Maxima, mijn oude was stuk gegaan en nu is het helemaal een eitje om dit te maken. Brood bakken hield mij altijd tegen, omdat ik dat best moeilijk vond. Het is echt heel goed het recept volgen en een beetje weten hoe het werkt met het rijzen van deeg, maar al doende leert men en ik heb er nu echt plezier in, dat natuurlijk helemaal wanneer de broden ook goed lukken! En hoe therapeutisch het bijna werkt om broodbeleg te kneden is dan ook nog mooi meegenomen alles kun je met de hand kneden, maar dat is best een klus, ik maak het mij dus gemakkelijk om eerst de standmixer te gebruiken en dan nog op het laatst op mijn werkbank (aanrecht) het deeg goed door te kneden. Goed aan de slag dus maar, hier krijg je namelijk geen spijt van!
Klik hier voor het recept Knoflookbrood
Wat heb je nodig:
-450 gram bloem
-5 gram suiker
-5 gram gist
-250 ml warm water
-5 gram zout
-25 ml olijfolie of zonnebloemolie
Voor de topping heb je nodig:
-50 -75 ml olijfolie
-3 teentjes knoflook geraspt/geperst
-3 gram zout
-15 gram peterselie, fijngesneden
-20 gram parmezaanze kaas, ik gebruik poeder, kun je kopen in de supermarkt, maar zeer fijn raspen kan natuurlijk ook
Verder heb je nodig:
-Een bakplaat met bakpapier
-Een siliconen kookkwast
-Een oven op 180 graden voorverwamd -Vershoudfolie
-Evt een mixer
-Deegroller
-Deegschraper
-Groot mes om het patroon te maken
Hoe maak je het:
Ik beschrijf het, hoe ik het maak in mijn standmixer, uiteraard kneden op je aanrecht kan ook, dat duurt natuurlijk wel iets langer. Allereerst meng ik de bloem met de suiker en het gist in mijn kom, hier mag dan het zout, water en olie bij en zet de machine aan, eerst op lage snelheid, tot het stuiven van de bloem stopt, dan kun je de snelheid opvoeren, tot het deeg lekker gaat kneden. Dit laat ik een paar minuten gaan, je krijgt dan een heerlijk soepel deeg en het ruikt echt heel lekker, vind ik. Dan na een minuut of 5 haal je het deeg uit de kom en leg je het op een licht bestoven ondergrond en kneed je nog even verder. Nu mag het in een kom even rusten. Ik olie die een beetje in en zo ook mijn vershoudfolie, anders blijft het erg plakken, vind ik niet fijn. Dus deeg in de kom en afdekken met vershoudfolie. Laat dit minimaal een half uur- tot een uur rijzen, ik doe dit in mijn oven, daar zit een rijsstand op, buiten de oven kan ook, maar zet het dan op de warmste plek in je huis, het heeft namelijk echt wat warmte nodig om mooi te kunnen rijzen. Na het rijzen, stort je het op je werkbank, gooi je folie niet weg, wederom licht bestoven en kneed je het lucht eruit, je hoeft het niet stevig te kneden, gewoon even doorkneden en een bal ervan maken. Druk de bal plat en maak er met een deegroller een mooie ronde vorm van, die nog op je bakplaat past. Leg het deeg op het bakpapier op de bakplaat,dek het af met je vershoudfolie en laat het wederom 15 minuten rusten op een warme plek.
Ondertussen maak je de topping, dit is simpelweg alle ingrediënten goed mengen met elkaar. Na die 15 minuten, duw je met je deegschraper/deegsnijder óf met de onscherpe kant van een groot mes het patroon erin. Ik maak vierkantjes, maar leef je uit dit zorgt ervoor, dat je dan een breekbrood krijgt en het staat gewoon leuk. Nu bestrijk je het brood met de kwast met de topping, dit mag best een beetje overdadig zijn, want dan krijg je goed de smaak erin. Schuif het brood in de oven op 180 graden en bak het in 25 minuten gaar en bruin. Eventueel iets langer, mocht je het brood wat donkerder willen hebben. Iedere oven is ook anders, dus gewoon in de gaten houden.
Ik zou zeggen EET SMAKELIJK en laat even weten, wat jullie ervan vinden