Tomatensoep

 

 

Wat heb je nodig:

- 1 kilo Roma of pruim tomaten ontveld en in stukken

- 1 grote ui gesnipperd

- 2 teentjes knoflook geperst

- 1 klein blikje tomatenpuree

- 4 takjes tijm gerist

- 2 handjes gesneden selderij

- 1 winterpeen in blokjes

- 1 prei in reepjes

- 1 liter water

- 2 á 3 runderbouillonblokjes

- Vers gemalen peper

- Staafmixer

- Soeppan 

 

Hoe maak je het:

Je begint met het fruiten van de ui en knoflook op zacht vuur in een klein beetje olie. Zodra dat begint te kleuren, doe je de tomatenpuree erbij en bak je een minuut mee. Dit doe je om de tomatenpuree te ontzuren. Nu mogen de blokjes tomaat en de tijm en selderij erbij, even meebakken en omscheppen. Het water en de bouillonblokjes mogen erbij. Ik zou met 2 beginnen. Je kunt er altijd later nog 1 bij doen. De wortel en de prei mag er nu ook bij en breng het aan de kook. Het vuur lager zetten en ongeveer 25 minuten zachtjes laten koken. Na die 25 minuten gebruik je de staafmixer om de soep fijn te malen. Je kunt m hierna zeven of je laat de soep zo. Dan is hij wat dikker van structuur. Nu kun je evt wat gehaktballetjes erbij doen, vinden ze hier erg lekker en evt nog een handje soepgroenten. Mocht de soep nog niet op smaak genoeg zijn, dan evt wat peper en misschien toch nog dat bouillonblokje erbij doen. Je kunt er in de kom evt ook nog een blubje room aan toevoegen of zoals mijn man, een eetlepel zilveruitjes. Lekker met een soepstengel van de bakker of met een stukje stokbrood met kruidenboter

                                                                         Eet smakelijk!

 

TIP

Tomaten ontvellen doe je zo, maak met een mesje kruislings een sneetje aan de onderkant van de tomaat. Leg ze in een grote kom en giet hier kokend water op tot ze onder staan. Laat dit een minuut zo staan. Dan giet je het hete water eraf en laat je ze schrikken met koud water. Nu zie je dat het velletje loslaat en kun je het er zo aftrekken