Snert/Erwtensoep

- 500 gram spliterwten
- 1 grote ui gesnipperd
- 1 grote prei in halve ringen
- 3 winterpenen in kleine blokjes
- Stuk knolselderij in blokjes
- Paar takjes selderij fijn gehakt
- 3 laurierblaadjes
(Heb je geen zin om te snijden? Ze verkopen ook zakken met erwtensoep groente, dan heb je wel nog wat takjes selderij nodig)
- 3 á 4 groentebouillon tabletten
- Peper
- 250 gram spekjes
- 2 schouderkarbonades
- Rookworst
- Soeppan of Instant Pot
Hoe maak je het:
Eerst de spliterwten wassen en die zet je op met de bouillonblokjes (zou ze niet allemaal meteen erbij doen, kan altijd later naar smaak toevoegen), spekjes, karbonades en laurierblaadjes in 1,5 liter water. Dit breng je aan de kook en laat je 60 minuten zachtjes pruttelen. Ondertussen kun je mooi de groente snijden. Na die 60 minuten, haal je de karbonades eruit en mogen de groentes erbij, op de bladselderij na. Dit roer je goed door en laat je nog 30 minuten zachtjes koken. Ondertussen kun je dan de karbonades fijn snijden en er op het laatst weer aan toevoegen net zoals de bladselderij. Nu is je erwtensoep klaar en laat je m afkoelen. Dan moet het koud gezet worden, ik zet het eigenlijk altijd in de schuur op de grond. De volgende avond weer aan de kook brengen, je zult zien dat het aardig ingedikt is, dan kun je er water bij doen, tot de gewenste dikte. Proef even of het nog naar je smaak is, dan evt nog een bouillonblokje erbij, of een halve Je serveert de soep met wat plakjes rookworst en evt met roggebrood met katenspek, zo ken ik het van huis uit. Wij eten het met stokbrood, al dan niet met kruidenboter
Dit kan overigens ook heel goed in de Instant Pot gemaakt worden. Doe alles in de pot, op de rookworst en de bladselderij na. Zet de pot op het soepprogramma of manual voor 40 minuten, dan de natural release, niet de quick, ben namelijk altijd bang dat dan mijn hele keuken onder zit. Mag ook na 10 minuten de release doen. De soep volledig af laten koelen, zet m met koude temperaturen lekker in de schuur. De volgende dag is hij namelijk veel lekkerder. De volgende dag mag nadat de soep opgewarmd is, de bladselderij erbij en uiteraard de rookworst.
Eet smakelijk!