


Wat heb je nodig:
Voor de blondie:
- 250 gram suiker
- 150 gram bloem
- 170 gram boter ( ik gebruik altijd roomboter) gesmolten maar wel afgekoeld
- 2 eieren maat M
- 2 eidooiers ook maat M ( dit zorgt voor een rijkere smaak en een mooiere kleur)
- zest/rasp van 2 citroenen ( liefst biologische en anders zeker zeer goed wassen i.v.m. de wax laag die ze erop spuiten)
- 45 gram citroensap
- Halve theelepel vanille pasta of essence óf zakje vanillesuiker
- Snufje zout
Voor de icing/het glazuur:
- 120 gram poedersuiker
- 60 gram cream cheese
- Ongeveer 10 gram citroensaprasp van een halve citroen
- Halve theelepel vanille pasta of essence of wat vanillesuiker
Hoe maak je het:
Zorg dat je alles klaar hebt staan, je mis en place, dit maakt het bakken vele malen makkelijker.
Verwarm de oven voor op 180 graden onder en bovenwarmte. Bekleedt een brownie vorm (vierkante vorm van 22/23 cm) met bakpapier, ik laat het altijd overlappen zodat je de blondie er makkelijk uit kunt tillen. Zet de vorm even weg. Meng nu in een grote kom de suiker met de citroenrasp, evt. met je vingers echt erin knijpen, dan komt de olie uit de schil vrij en maakt het extra aromatisch. Doe hier vervolgens de gesmolten boter, de eieren en de eidooiers en de vanille bij, roer dit goed door tot je een mooi glad mengsel krijgt zonder klontjes. Nu mag het citroensap erbij en roer dit even goed door. Ik gebruik overigens gewoon een spatel, geen garde, want het moet geen luchtig beslag worden. Nu mogen de bloem en het zout erbij, meng goed door, tot er geen klontjes meer zijn. Het is een vrij vloeibaar beslag/ deeg, maar dit komt echt goed. Zet de blondie in de oven en laat ongeveer 22 minuten bakken. Uiteindelijk heeft hij er bij mij 25 minuten in gestaan, af en toe even checken. Hij moet droog zijn en mag nog wat wiebelig zijn, maar niet teveel, dit is een beetje lastig. Haal de blondie uit de oven en laat hem volledig afkoelen in de vorm. Warm het glazuur erop gaat hem namelijk niet worden, ik heb m dus de avond ervoor gebakken. Voor het glazuur meng je alle ingrediënten met een garde en giet het mengsel over de blondie, laat m 2 uurtjes even afgedekt staan voordat je hem gaat aansnijden, mits je jezelf kunt inhouden
Echt heerlijk voor zo bij de koffie of thee, maar als toetje met een bolletje ijs is dit ook echt zeer geslaagd!
Eet smakelijk!